Паметник на Нелсън Мандела бе официално открит в София по повод 30-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Южна Африка. Монументът се намира пред сградата на Полиграфия офис център на улица "Николай Ракитин" 2 в столицата.

Виж снимки тук >>>

Зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова обясни на церемонията днес, че това е едно от поредицата събития, организирани от посолствата на двете страни, предаде БТА.

"С делото и живота си Нелсън Мандела се е превърнал в символ на борбата за правата на човека, за борбата за свобода. С откриването на този паметник не само ние можем да помним мисията и делото му, но и ще остане за следващите поколения", каза Петрова за бившия президент на Южна Африка.

Двете страни са имали приятелски отношения и преди 1992 година. Зам.-министърът посочи, че двустранните отношения между България и Южна Африка, независимо от разстоянието между двете страни, с всяка изминала година се разширяват. Велислава Петрова изрази надежда, че ще продължат и отношенията в сферата на икономиката.

Според изпълнителния директор на Lion's Head Христо Илиев, компания, финансирала изграждането на статуята на Мандела, това е още една стъпка в усилието да бъде отбелязана дългата връзка между двете страни. "Искам да благодаря за съдействието на кмета на Столична община. Нека почетем този изключителен човек, който работи през целия си живот за по-добър свят и остави отпечатък върху всички нас", каза той.

Нелсън Мандела е първият демократично избран президент на Южна Африка, който посвещава живота си на правата на човека. Той управлява страната си през мирен преход от Апартейда (режим на превъзходство на бялата раса в ЮАР) към многорасова демокрация. Мандела е носител на Нобелова награда за мир и се превръща в символ на световния мир.

На събитието присъства Табо Тахе, посланик на Република Южна Африка в България.