Назначена е охрана на областния управител на София Вяра Тодева, съобщава БНТ като се позова на свои източници.

От два дни Тодева е постоянно съпровождана от двама полицаи. Служители на реда пазят и дома ѝ. Тя не е искала да се знае, че е с назначена охрана, тъй като се е страхувала за семейството си. 

Причина за назначената охрана са събитията около демонтирането на Паметника на Съветската армия в Княжеската градина. Тя е получила серия заплахи.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов потвърди, че МВР в частност Главна дирекция "Жандармерия" охранява областния управител от 20:00 часа в петък миналата седмица. Днес комисията с председател главният секретар на МВР и тримата директори на главните дирекции "Борба с организираната престъпност", "Жандармерия" и "Национална полиция" потвърдиха решението и охраняват Вяра Тодева, обясни той.

Има назначена физическа и обектова охрана, уточни вътрешният министър.

"Заплахите към г-жа Тодева са множество, които се получиха в рамките на няколко дни", каза още Стоянов и допълни, че охраната ще продължи докато отпадне необходимостта.

Административният съд в София снощи обяви, че спира безусловно демонтажа на монумента, а решението може да се обжалва в срок от 3 дни. Последва реакция от БСП, които обявиха, че са сезирали главния прокурор Борислав Сарафов след решението на съда, че събарянето на Паметника на Съветската армия е незаконно.

Днес се появиха медийни публикации, че областната управа най-вероятно ще обжалва решението.

Междувременно депутатите отхвърлиха предложението на левицата за два милиона лева допълнително по бюджета на Министерството на културата за възстановяване на Паметника на Съветската армия. Това стана в хода на гласуването на второ четене на разпоредбите от законопроекта за държавния бюджет за 2024 г.

Депутатите гласуваха предложението на Корнелия Нинова, председател на парламентарната група на "БСП за България", с 58 гласа "за", 116 - "против" и 10 - "въздържал се", предава БТА.

Георги Свиленски, заместник-председател на ПГ "БСП за България", отбеляза, че когато са направили това предложение, административният съд все още не се е бил произнесъл, че действията, които са извършени върху Паметника на Съветската армия, са незаконни.

Той отбеляза, че има злоупотреба с държавно имущество и увреждане и изтъкна, че в МК не са предвидени средства за неговото възстановяване.

Демонтирането на Паметника на Съветската армия в София започна на 12 декември. Областният управител Вяра Тодева даде брифинг за медиите пред монумента преди началото на демонтажа.

Вечерта бе отрязана с флекс първа част от ПСА - ръката със съветския автомат "Шпагин" на войника. На следващия ден беше махната главата и на войника. Вчера бе свалена и последната фигура от върха на паметника, когато съдът спря демонтажа.