Софийската районна прокуратура обвини и задържа украински гражданин, противозаконно подпомогнал чужденци да преминат в страната ни, съобщиха от прокуратурата.

На 22 март около 15:30 ч. на бул. "Цариградско шосе" в София, обвиняемият е подпомогнал шест лица със сирийски произход да преминат в страната, като им е осигурил транспорт с лек автомобил марка "Форд".

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода" от две до десет години.

Обвиняемият е бил задържан за срок до 72 часа. Днес наблюдаващият прокурор е внесъл искане в Софийския районен съд за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Последните данни на МВР относно миграционната обстановка в страната показват над 40% намаление на задържаните мигранти за първите два месеца на 2024 г. в сравнение с 2023 г. През януари-февруари 2024 г. в България са задържани общо 725 граждани на трети страни. От тях на вход на държавната граница - 159, на изход без регистрация - 236 и установени в незаконен престой във вътрешността на страната - 330 души.