Около 15 тротинетки са изчезнали в София заради кражба първите дни след пускането им по улиците. В петък модерните средства за придвижване започнаха да се ползват официално от столичани и гости на града. И докато някои харесаха новите двуколесни, крадците веднага им хвърлиха око, съобщава "Монитор".

За да се кара един електрически скутер, трябва да се изтегли приложение от интернет. И от картата в него се търси най-близката свободна тротинетка. Тя се отключва с натискане на бутон и QR код. Като свърши да кара, потребителят трябва да следва инструкциите в приложението, за да прекрати ползването и да паркира возилото. Отключването е 1,50 лв и по 30 стотинки за всяка минута каране.

В системата на фирмата, която дава за ползване тротинетки, за един ден имаше десетки сигнали за скутери, които трябва да бъдат докарани обратно в базата за проверка. Едва 3 от 18 се оказаха истински. До столичен мол се установи, че вместо тротинетка е останал само нейният GPS предавател. Системата показала, че едно средство би трябвало да се намира в 6-о РПУ или в съседен на него имот. На място нямало и следа от него. От компанията потвърдиха, че е възможно някой да е взел тротинетката или да я е скрил.