Стартира кампания за изграждане на нови бус ленти на територията на София, съобщават от направление "Транспорт и транспортни комуникации" на Столична община. Първата лента е направена по бул. "Васил Левски" - от Ректората до бул. "Патриарх Евтимий". Предстои такава да бъде обособена и в другата посока на движение.

Преминаването на превозни средства в участъка е изключително наситено и с обособяването на новите бус ленти ще бъде избегнато натрупващото се закъснение от 7 до 8 минути за линия. В края на 2017 г. бяха приети изменения на Наредба № 2 за планиране и проектиране на комуникационно-транспортни системи в урбанизираните територии, които дават възможност за обособяването на "споделени бус ленти", чрез които да се постигне непрекъсваемост на лентата и същевременно да се решат вливанията и отливанията от уличното платно на автомобилите. Това означава, че бус лентите могат вече да са непрекъснати - стигащи до стоп линията на кръстовищата регулирани, чрез светофарни уредби, като автомобилите извършващи десен завой, ще могат да го извършват от бус лентата. Същевременно е забранено движението на автомобили от бус лентата с посока на движение направо.

Предстои да се преработят бус лентите и по бул. "Сливница", "Данаил Николаев" и "Цариградско шосе". Нова бус лента ще бъде изградена и по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в отсечката между "Черни връх" и бул. "Драган Цанков", като тя ще бъде направена само в посока стадион "Васил Левски".

В момента се прави скоростното трасе по "Константин Величков", като там се изграждат перони за споделеното трасе между трамваи и автобуси. Това ще бъде първото за София обособено трасе само за градски транспорт. Всички спирки ще бъдат с перони и ще се пресича чрез светофарно регулиране. Самото трасе ще бъде ограничено с бетонови делинеатори, които да бъдат по-устойчиви. Вече са изградени пероните на спирка "Парк Св. Петър и Павел".