В навечерието на 110-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, Националният исторически музей показва Манифеста за обявяването й и Сребърната конституция на Царство България.

Преди 110 години Княз Фердинанд провъзгласява България за независимо царство. Това става с прочитането на Манифест към българския народ. Оригиналът на този документ може да видите в изложбата "Дипломация и доблест" в Националния исторически музей. Манифестът е изработен от художника Харалампи Тачев малко след обявяването на Независимостта.

Върху пергамента стоят подписите на Княз Фердинанд и министрите от правителството. В долната част на документа, сложени в специални сребърни легла, са и печатите на всички министерства. Оригиналът на Харалампи Тачев се показва изключително рядко.

До него в изложбата е изложена и черновата на Манифеста. Тя беше открита през 2014 г., когато от БНТ се обърнахме към Държавна агенция "Архиви", за да ни покажат какви документи пазят от обявяването на Независимостта. Така открихме първия княжески прочит на текста, написан от тогавашния министър-председател Александър Малинов.

Тези документи и още оригинали може да се видят в следващия месец в Националния исторически музей. Изложбата е открита до 20 октомври.