Тенденция за намаляване на броя на бездомните кучета в София констатират от Фондация "Четири лапи". Те представиха резултатите от последното преброяване на безстопанствените животни за 2017/2018 г. на пресконференция днес в Столичната община.

През 2018 г. уличните кучета в столицата са 3589, а през 2007 г. са били 11 124. Екипите обаче отчитат увеличаване на популацията на бездомните котки, като най-много са в централните райони и в тези с по-малък брой кучета.

Най-много бездомни кучета има в район Сердика - 316. Там има големи индустриални зони, в които традиционно като безплатна охрана се ползват кучета. Подобна е ситуацията и в другите райони с голям брой безстопанствени животни като Подуяне - 314, Панчарево - 310, Връбница - 300, Люлин - 279 и Кремиковци - 260. Те се намират в периферията на столицата, където традиционно се изхвърлят и нежеланите кучила от съседни общини, обясни Маргарита Чанкова от Фондация "Четири лапи".

Най-много некастрирани кучета са регистрирани в Панчарево. По принцип най-висок процент некастрирани кучета се наблюдава в районите с много села и в тези с големи вилни зони, затова трябва да се обърне сериозно внимание на т.нар. виладжийски кучета, коментира тя.

Чанкова посочи като район, който се следи с интерес, Красна поляна, защото там се намира и ромската махала Факултета. Тя отчете, че усилията на Столичната община и на "Екоравновесие", а и на фондацията, дават положителен резултат, защото при сегашното преброяване се констатира висок процент кастрирани кучета там.

За първи път при това преброяване се наблюдават райони само с кастрирани кучета - четири в Оборище, седем в Изгрев, 25 в Лозенец, 62 в Красно село. Оборище, Изгрев, Студентски, Лозенец, Средец са и районите с най-малко бездомни кучета - четири в Оборище, седем в Изгрев и по 25 в останалите три.

Според анализа на фондацията високото ниво на кастрация е основната причина за трайното намаляване на популацията на бездомните кучета. Друг фактор е увеличаване на осиновените кучета от общинските приюти - 895 през 2016, 693 за 2017,

От фондацията отчитат, че напоследък се увеличават и сигналите за скитащи коне на територията на столицата и за нехуманно отношение към тези животни. За 2017 г. в "Четири лапи" са получени 29 сигнала за коне. Те препоръчват да се направи кампания за регистраия на работните коне, а Столичната община да регистрира и въведе изисквания за теглените от конете транспортни средства или изцяло да ги забрани.