46 кучета от общинските приюти в София са намерили нов дом през юли, съобщи директорът на Общинско предприятие "Екоравновесие" Веселин Асенов. В трите приюта и ветеринарната клиника към момента има около 1650 кучета.

Кастрираните през юли дворни кучета са 50. Кампанията за кастрация е безплатна, припомни Асенов. По думите му има положителна тенденция за увеличаване на броя на кастрираните дворни кучета - от началото на годината до края на юли те са 307, което е с около 20 процента повече в сравнение със същия период от миналата година.

Заловените през юли кучета са общо 317, от които 243 са кастрирани. 235 са върнати по местата на залавянето им. Заловените от началото на годината кучета са 2126, което е по-малко в сравнение със същия период от миналата година.

Доброволно от собственици, поради невъзможност да се грижат за домашните си любимци, за настаняване в приюта са предадени 8 кучета.

За лечение в общинската ветеринарна клиника "Връбница" през юли са постъпили 42 бездомни кучета. Прибраните трупове на всякакъв вид животни от територията на Столична община през месец юли са 294. В приютите и ветеринарната клиника умрелите кучета са общо 48 /от тях 6 са евтаназирани и 8 от починалите кучета са настанени по сигнали за инциденти с МПС/.

Разходите за дейността на трите приюта и клиниката към ОП "Екоравновесие" през юли са били на стойност 194 944 лв. В тях влизат разходи за ветеринарна дейност, лекарства, храна за животните, заплати на служителите.

Асенов определи като положителна кампанията "Осиновявай, не купувай", при която през юли в парк "Заимов" са били разхождани кучета от приютите. Целта е не само да намираме дом на кучетата, но и да накараме хората да се замислят защо има бездомни животни, каза той. Призоваваме хората да са отговорни при взимането на домашен любимец, каза Асенов. Нека това да е добре осъзнато решение, да обмислят добре какви ще са бъдещите им отговорности по отглеждане на животното, допълни той. Дейностите по кампанията ще продължат през септември.

24 собственика на кучета са били глобени, защото животните им са попаднали в приюта след като са били изоставени или оставени да се разхождат безпризорно.

Приютът в Горни Богров е отворен за посетители всеки ден. Той е най-посещаван. Дори в един от дните е имало предложение за брак. Заради големият интерес към приюта директорът планира изграждането на детска площадка там.