Първият квартален етажен паркинг е готов и вече има удостоверение за ползване. Намира се в район "Надежда". Съоръжението е на 4 етажа за 310 автомобила, разполага с над 40 зарядни станции за електромобили, с достъпна среда и с места за автомобили на хора в неравностойно положение. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверката си на новоизградения етажен паркинг в "Надежда".

Очаква се включването на електричеството и от следващата седмица паркингът ще започне работа. Той разполага с видеонаблюдение и с и малка градина, която ще може да се ползва от живущите в квартала през деня, посочи още столичния кмет.

Проектът е подготвен и изпълнен от общинското дружество "Софийски имоти" със средства от дружеството и с нисколихвен заем по финансов инструмент на Министерството на регионалното развитие.

Съоръжението ще може да се ползва за почасово паркиране, както и с абонамент за по-дълъг период от време.

Снимка: Столична община

​​​​​​Предвидени са и различни удобни начини, както за заявяване на абонамент - онлайн или чрез оператор, така и за плащане - онлайн с банкова карта, на станциите за плащане разположени в самия паркинг, по банков път или в брой в офиса на дружеството.

Снимка: Столична община

"Интересът към паркинга е голям, ежедневно получаваме запитвания и заявки, имаме вече и сключени договори с клиенти", посочи директорът на общинското дружество "Софийски имоти" ЕАД Димитър Шивачев.

Снимка: Столична община

Според него наличието на места за зареждане на електромобили ще стимулира хората да си закупят от този вид по-екологични превозни средства. Дружеството разглежда и възможността за разполагане на фотоволтаици на покрива, след което ще разшири броя на местата за зареждане на електрически автомобили.

Снимка: Столична община

На проверката присъства и Надя Данкинова, председател на Фонда за устойчиви градове, финансовия инструмент по ОП "Региони в растеж" 2014-2020, подпомогнал реализацията на проекта.

"Изгражда се и втори квартален паркинг в район Слатина от общинско дружество "Пазари изток" и това е моделът, който разработихме и вече реализираме", каза кметът Фандъкова и припомни , че програмата и моделът са разработени с личното активно участие на председателят на Столичния общински съвет.