Хората с висше образование и младите висшисти до 24-годишна възраст са най-малко застрашени от безработица. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров при откриването на 18-то издание на "Национални дни на кариерата" днес в София, цитиран от социалното министерство.

В НДК над 170 български и международни компании ще се срещнат с младите специалисти на най-голямото кариерно изложение в България "Национални дни на кариерата - Добра Кариера, Добър Живот"

Снимка: БТА

През 2018 г. под 7 на сто от безработните младежи до 24 г., регистрирани в бюрата по труда, са с висше образование, а коефициентът на заетите с висше образование е над 80 на сто, посочи Лазаров.

В изказването си той обърна внимание върху влиянието на технологиите и дигитализацията върху пазара на труда. По думите му прогнозите сочат, че в бъдеще около 30 на сто от работните места ще бъдат изцяло автоматизирани, което ще доведе до задълбочаване на несъответствието между търсени и предлагани умения.

Той насърчи младежите да продължат да повишават своите знания и умения и да използват възможностите за стажуване и заетост. Зам.-министър Лазаров призова работодателите да създават качествени работни места с добри условия на труд, които да осигуряват социална защита, възможности за кариерно развитие и достойно заплащане. Според него това е една от успешните стратегии, с които е възможно да се задържат високообразованите младежи у нас и да се ограничи "изтичането на мозъци".

Форумът "Национални дни на кариерата" осигурява възможност на младите специалисти да се срещнат с работодатели и да научат повече за възможностите да започнат работа. В събитието, което се провежда на ет. 3 в Национален дворец на културата, участват над 170 български и международни компании от различни бизнес сектори.  То продължава до 18 ч. днес, както и утре между 10.00 и 18.00 ч.

В НДК над 170 български и международни компании ще се срещнат с младите специалисти на най-голямото кариерно изложение в България "Национални дни на кариерата - Добра Кариера, Добър Живот"

Снимка: БТА