На 23 юни от 19,30 ч. в зала 1 на Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" ще се състои представянето на експерименталните творби на младите хореографи, участници в проекта на Столична община ХЕЛИОС. Вход свободен.

7 хореографи и 20 танцьори участват във второто издание на Хореографската Експериментална Лаборатория и Иновативна Образователна Сцена. От 12 до 23 юни те творят заедно с ръководителя на проекта Владимир Ангелов. Всекидневните занимания съдържат лекции по теория на хореографията, хореографска лаборатория с импровизации, експериментиране и композиция на танца, кратко представяне на генерирания движенчески материал и дискусии за усъвършенстване на изразните средства.

Снимка: Марина Евгениева

Участниците във втория випуск на ХЕЛИОС бяха определени от тричленно жури, в което участват Владимир Ангелов - хореограф, работил с балетни трупи по цял свят, главен директор на първата в света Международната организация и професионална мрежа за хореографи, базирана във Вашингтон - Dance ICONS, Inc.; Лора Николова - експерт в сферата на културата, с образование по класически балет и Коста Каракашян - режисьор и хореограф, артистичен директор на "Karakashyan & Artists", който бе част от първото издание на "Хелиос".

Снимка: Марина Евгениева

ХЕЛИОС се организира от Столичната община в партньорство с Асоциацията за развитие на София, Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" и Международната организация и професионална мрежа за хореографи - Вашингтон. Проектът е субсидиран от Столична община чрез "Лятна академия за мениджмънт в културата" на Асоциация за развитие на София и с финансова подкрепа от Министерството на културата.

Снимка: Марина Евгениева