7 хореографи и 20 танцьори участват във второто издание на проекта на Столична община Хореографска Експериментална Лаборатория и Иновативна Образователна Сцена.

До 23 юни те ще творят заедно с ръководителя на проекта Владимир Ангелов в Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала". Програмата е в семинарен формат с всекидневни занимания от 10 до 17 ч. и съдържа лекции по теория на хореографията, хореографска лаборатория включваща импровизация, експериментиране и композиция на танца, кратко представяне на движенческия материал, генериран ежедневно с дискусия и предложения за усъвършенстване на изразните средства.

Участниците във втория випуск на творческата лаборатория бяха определени от тричленно жури, в което участват Владимир Ангелов - хореограф, работил с балетни трупи по цял свят, главен директор на първата в света Международната организация и професионална мрежа за хореографи, базирана във Вашингтон - Dance ICONS, Inc.; Лора Николова - експерт в сферата на културата, с образование по класически балет и Коста Каракашян - режисьор и хореограф, артистичен директор на "Karakashyan & Artists", който бе част от първото издание на "Хелиос". Той ще участва и като лектор в новото издание на творческата лаборатория.

Владимир Ангелов

Снимка: Столична община

ХЕЛИОС 2023 ще приключи с представяне пред публика на кратките експериментални творби, които хореографите са създали по време на творческата лаборатория. Събитието е на 23 юни от 19,30 ч. в зала 1 на РЦСИ "Топлоцентрала", вход свободен.

ХЕЛИОС се организира от Столичната община в партньорство с Асоциацията за развитие на София, Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" и Международната организация и професионална мрежа за хореографи - Вашингтон. Проектът е субсидиран от Столична община чрез "Лятна академия за мениджмънт в културата" на Асоциация за развитие на София и с финансова подкрепа от Министерството на културата.

Снимка: Столична община