Минералната баня в "Овча купел" ще отвори врати през юни 2024 г., съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери ремонтните дейности.

Това е третата поредна сграда на минерална баня в София, която спасяваме, посочи кметът. Сградата 30 години е тънеща в разруха, а през 2017 г., тук имаше и пожар, допълни Фандъкова. Поисках я специално от правителството, за да се погрижим за нея, припомни кметът.

Продължава усилената работа по реставрацията на минералната баня, сега се работи по покрива, за да може до края на месеца сградата да е покрита. Строителната площадка беше открита през март тази година.

Вижте снимки >>> 

Оставям на следващия кмет да направи довършителните дейности и да пререже лентата при откриването, заяви Фандъкова, цитирана от БТА. Тя подчерта, че в момента Столичната община изпълнява много обекти, които се работят с осигурено финансиране и остава да бъдат довършени. Надявам се работата да не спира, заяви кметът. Банята в "Овча купел" ще бъде една голяма придобивка за София.

Общо 8 млн.лв. е стойността на целия проект, половината са осигурени от Столичната община, останалите от, 3,3 млн.лв., са по ОП "Наука и образование", съобщи столичният кмет. Два етажа от минералната баня в "Овча купел" ще бъдат превърнати в център за продължаващо обучение и за върхови постижения. Проектът предвижда възстановяване на сградата, реставрация на фасадите, на емблематичните за сградата касетирани тавани. Ще бъдат реставрирани и басейните, като ще има зона с по-гореща вода, каквато не е съществувала преди. Ще бъдат възстановени курните и зоните с душове. Температурата на водата е около 30 градуса и ще се затопля допълнително, за да стане по-гореща, посочиха от общината.

Снимка: БТА

Строителство на сградата на минералната баня в "Овча купел" започва през 1920 г. и с кратки прекъсвания заради войните завършва през 1933 г. През 80-те години на миналия век, когато са затворени почти всички минерални бани в страната, тя спира да функционира и оттогава започва да се руши.

Дело е на архитект Георги Овчаров и представлява една от най-емблематичните негови творби, изградени на територията на София.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА