Столицата ни трябва да постигне климатична неутралност и тази цел поставя София и нашите усилия на скоростна писта, заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която откри форума "Устойчива кръгова икономика - добри практики", организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара, съобщи БТА. 

В конференцията участва посланикът на Германия у нас Ирене Мария Планк, както и Петер Курт, президент на Федералната асоциация на германската индустрия за управление на отпадъци, води и суровини.

Столичният кмет посочи, че когато през 2011 г. е подписала Споразумението на кметовете на големите градове на Европа за намаляване на парниковите емисии до 2020 г. с 22% спрямо нивата от 2007 г., това е изглеждало трудна задача. "Изпълнихме я и съм убедена, че София ще изпълни и втория ангажимент - намаление с 40% на парниковите емисии до 2030 г.", заяви столичният кмет.

Тя благодари на Германо-Българската индустриално-търговска камара за партньорството за развитие на София като чист и зелен град. Фандъкова припомни, че заедно с Петер Курт са подписали споразумение за сътрудничество в областта на управлението на отпадъци, кръгова икономика и Зелената сделка на ЕС.

Столичният кмет припомни, че София бе обявена от Европейската комисия за един от 100-те климатично неутрални и интелигентни града на бъдещето.

Сред резултатите от работата на Столичната община през последното десетилетие в сферата на екологията Фандъкова отчете 24% намаление на емисиите на парникови газове за 10 години и четвърта поредна година изпълнение на нормите за средногодишна концентрация на фини прахови частици в София. Кметът подчерта, че Столичната община превърна отпадъците в ресурс чрез изграждането на интегрираната система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци.

През 2022 г. са произведени около 10 000 тона компост, който се ползва за торене на паркове и градини. Произведената електрическа енергия от хранителни отпадъци е 2061 мегават часа. На територията на Столичната община е изградена система за разделно събиране на битови отпадъци, с която се цели намаляване на количеството смесени и битови отпадъци и намаляване на депонираните битови отпадъци, каза кметът. Тя информира, че във всички 24 района на София са поставени над 6500 контейнери за разделно събиране на отпадъци. В града има и над 140 контейнера за събиране на текстилни отпадъци. Във всички 175 училища и 195 детски са предоставени над 1000 кошчета за разделно събиране на отпадъци с цел обучение и насърчаване на отговорното събиране на отпадъци, каза още столичният кмет.

Като част от усилията на Столичната община за превръщането на София в по-чист град Фандъкова отбеляза засаждането всяка година на около 4000 нови дървета покрай улици, в паркове и междублокови пространства. През 2017 г. Столичната община започна залесяването на зелен пояс от нова гора около София, посочи кметът. Първите 120 000 фиданки край Суходол, които засадихме, вече са красива млада гора на 225 дка площ, каза Фандъкова. Тя допълни, че през 2022 г. започна засаждането на втората нова гора в землището на Негован, а през тази пролет бяха залесени 20 000 фиданки дъб, като целта е да се засадят 85 000 фиданки.