Благодарение на уста Кольо Фичето ние днес можем да видим, да пипнем нещо, да се помолим, да пием вода и да ходим по мостове от времето на Възраждането. Това каза заместник - министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Найденов при откриването на паметника на майстора-строител, един от създателите на българската възрожденска монументална архитектура уста Кольо Фичето пред сградата на Камарата на строителите в България (КСБ).

Паметникът, който е дело на скулптора Петко Арнаудов, е изграден по инициатива на Националния клуб на строителите ветерани, изцяло с дарения на членове на КСБ.

Снимка: БТА

Рожденото име на Кольо Фичето е Никола Иванович Фичев. Той е български майстор, строител, архитект от епохата на Възраждането (1800-1881). Един от основателите на църковната и гражданска архитектура. Създава емблематични за българското възраждане храмове, обществени и жилищни сгради, мостове, водопроводи, канализации и др. Като майстор строи църквите "Св. Никола" в Търново (1836), "Св. Димитър" в Килифаревския манастир (1840), "Св. Богородица" в Търново, "Свети Николай" в Дряново (1851), Къщата с маймунката във Велико Търново (1849), Беленския мост (1865-1867), Ловешкия покрит мост (1872-1874), Конака в Търново (1874-1876) и др. След като завършва църквата "Свети Никола е признат за главен майстор строител (уста). За изграждането на Беленския мост е награден с най-високото отличие в империята - златен орден "Меджидие".

Снимка: БТА

"Именно тук е мястото на този паметник в България, пред сградата на Камарата на строителите, която символизира силата на българските строители днес, които са горди негови наследници. И за да сте още по-горди, за да живеете със самочувствието на един от стожерите на икономическия растеж на България, следвайте неговото дело. А и бъдете сигурни, че в наше лице, знайте, че имате сигурен, верен партньор за всички иновативни инициативи, които касаят просперитета на бранша", каза на церемонията председателят на парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление Николай Нанков.

Снимка: БТА

В поздравителен адрес до организаторите кметът на София Васил Терзиев пожелава този паметник да бъде символ на почитта към строителния занаят и вдъхновение за бъдещи постижения.

Снимка: БТА

Според заместник-председателя на Клуба на строителите ветерани академик Ячко Иванов, Кольо Фичето е "прозрял, че строителството учи човека на любов към красивото, че то му внушава чувство на дълг и изисква непрекъснато учене. Любимият строителен материал на Кольо Фичето е бил камъкът и затова и този паметник е от камък, каза още акад. Иванов.

На събитието присъстваха още бившият кмет на Столична община Йорданка Фандъкова, представители на политически партии, преподаватели, студенти и ученици.