Столичният общински съвет избра арх. Румен Русев за изпълняващ длъжността кмет на "Младост".

Кандидатурата му беше подкрепена от 33-ма души, нямаше против, а 19 се въздържаха. Другото предложение - бившият пиар на общината Петър Кърджилов беше отхвърлено с 12 "против", 38 въздържали се и един "за".

Два часа продължиха дебатите в СОС преди избора на Русев.

Председателят на Общинския съвет Елен Герджиков настояваше да бъде спазена волята на арестуваната Десислава Иванчева и да бъде назначен бившият PR на района Петър Кърджилов, когото от ареста тя назначи за заместник-кмет. От БСП бяха категорични, че длъжността трябва да поеме компетентен човек, какъвто според тях е друг от заместник-кметовете - архитект Румен Русев.

Кърджилов, който бе назначен вчера за зам.-кмет, за да може да участва в избирането, присъства на заседанието и показва заповедта си за назначение, подписана от сегашния и.д. кмет Владимир Клисуров, посочен от Иванчева и оттеглил се впоследствие.

Служители на районната администрация също присъстваха на заседанието, за да подкрепят избора на Русев. Преди заседанието те се събраха и изразиха готовността си за масово неподчинение, ако Кърджилов бъде избран и с подписка поискаха временен кмет да стане Русев. Според тях до този момент администрацията на "Младост" се е управлявала от некомпетентни хора и че с назначаването на Русев ще се сложи ред в работата.

Юристът Йоан Андреев  коментира, че ако Кърджилов бъде избран, то утре няма да има служители, които да работят в района. Той присъства на заседанието и показа заповед за назначението му, подписана от настоящия временен кмет Владимир Клисуров. Последният беше посочен от Десислава Иванчева и по-късно се оттегли.

Междувременно Специализираният апелативен съд днес трябваше да реши ще бъдат ли отстранени от длъжност задържаните за подкуп - кметицата на "Младост" и нейната заместничка. Десислава Иванчева и Биляна Петрова обаче поискаха време да четат материалите по делото и съдът пренасрочи заседанието за другия вторник. А Иванчева използва медиите, за да каже:

"Няма такава държава, няма такова правосъдие... Абсолютно е нагласено, както каза Марковски - Ако има правосъдие, ние сме китайци". Тя поиска на мястото ѝ СОС да сложи пиарът ѝ Петър Кържилов, защото щял да продължи каузата "Зелен Младост".

Десислава Иванчева, Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров вече повече от месец са в ареста по обвинение в искане и получаване на подкуп.

Прокуратурата поиска временното прекратяване на правомощията им, след като стана ясно, че от килията си в Националното следствие Иванчева е издала заповед за уволнението на заместник-кмета на "Младост" Румен Русев, който е един от основните свидетели срещу нея. Във факта, че иска да управлява общината, макар и "под стража", прокуратурата видя опасен прецедент, но и предупреждение към свидетелствалите срещу нея хора от общинската администрация.

Наблюдаващите прокурори разчетоха в уволнението на Русев опит да бъде притиснат, за да оттегли показанията си. Иванчева обаче твърди, че кадровите ѝ решения са в синхрон със закона, а действията на прокуратурата целели "политическото ѝ унищожение". Същата е позицията и на заместничката ѝ.