От структурата на "Възраждане" в София не са съгласни с решението на Столична община да кръсти улица на бившия американски посланик Джеймс Пардю. Те са подготвили и ще внесат предложение в Столичния общински съвет (СОС) улицата да бъде прекръстена на Антон Дончев. Тази позиция представиха членовете на структура днес в Националния пресклуб на БТА.

Има решение на Столичната община една от новите улици в столичния квартал "Полигона" да бъде кръстена на бивш американски посланик - Джеймс Пардю, който почина съвсем наскоро, посочи секретарят на "Възраждане" в София Деян Николов. По думите му от "Възраждане" не са съгласни с това, защото за тях той е "спорна личност" и смятат, че той няма особени заслуги по отношение на българския национален интерес и по-конкретно на София.

Смятаме, че това действие на Столичната община в случая е просто един от многото актове, които се случват в последно време в България, предвид геополитическия конфликт, коментира Николов.

"Очевидно е, че евроатлантическата тълпа в СОС се опитва да се подмаже на американското посолство, предвид, че в страната в момента се опитват да сформират правителство и явно имат нужда от благословията на американците", каза още той.

От партията смятат, че името на Антон Дончев е подходящо за кръщаването на улицата.

Бихме искали да отдадем почит на цялостното творчество и дейността на Антон Дончев, когото загубихме съвсем скоро, посочи Петя Бояджиева. Бояджиева каза, че Дончев може да бъде посочен като един от будителите на нашето време.

Новоизграждаща се еднокилометрова отсечка в района на София Тех Парк получи името на бившия посланик на САЩ в България Джеймс Пардю в края на миналия месец. Решението улицата, която свърза бул. "Асен Йорданов" с кв. "Полигона", да се казва така, бе взето на заседание на Столичния общински съвет на 9 юни по инициатива на Сдружение "Приятели на Докторската градина", Нов симфоничен оркестър, Балетна академия "Марян", Джуниър Ачийвмънт - България, Фондация "Америка за България", Американската търговска камара в България и с подкрепата на посолството на САЩ в България.