Новоизграждаща се улица в района на София Тех Парк получи името на бившия посланик на САЩ в България Джеймс Пардю. Названието ѝ бе обявено на официална церемония в технологичния парк в присъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова, посланика на САЩ Херо Мустафа и сина на покойният посланик - генерал-майор Пол Пардю, предаде БТА.

Решението улицата с дължина от около един километър, която свърза бул. "Асен Йорданов" с кв. "Полигона", да се казва така, бе взето на заседание на Столичния общински съвет на 9 юни по инициатива на Сдружение "Приятели на Докторската градина", Нов симфоничен оркестър, Балетна академия "Марян", Джуниър Ачийвмънт - България, Фондация "Америка за България", Американската търговска камара в България и с подкрепата на посолството на САЩ в България.

Бони Бонев от Сдружение "Приятели на Докторската градина" открои с какво е запомнен посланик Джеймс Пардю при работата му у нас.

"По време на мандата си от 2001 до 2005 г. и впоследствие като обикновен гражданин, той показа дълбока привързаност и уважение към България и нейния народ. Той беше ярък застъпник на прозрачността във всички сфери на обществения живот, не избягваше трудните и противоречиви теми и не се колебаеше да вземе отношение по проблематични въпроси в името на подобряването на живота на всички българи. Посланик Джеймс Пардю ще остане в умовете и сърцата на всички честни българи като човека, говорил открито срещу организираната престъпност и корупцията и затова какво може да се направи, за да може България да просперира", каза той, откривайки церемонията по посвещаване на улицата в памет на бившия посланик.

Снимка: БТА

"Аз лично застанах изцяло зад решението на Столичния общински съвет, както заради заслугите на господин Пардю, така и за неговата филантропска дейност в България и нашия град", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че мястото, където се намира улицата, е една от най-бързо развиващите се зони с София, с нови бизнес и обществени сгради. Наблизо е предвидено да бъде построено и ново частно училище, а на улица "Асен Йорданов" ще бъде изградена и една от метростанциите от разширението на Линия 3 на метрото", каза кметът.

Снимка: БТА

"За мен е чест и привилегия да съм заедно с вас тук днес, за да отдадем дължимата почит на паметта и наследството на посланик Джеймс Пардю. Фактът, че тази улица ще носи името му толкова скоро след кончината му, е завет за неговото наследство и показва колко силно е въздействието на покойния посланик Пардю върху живота, гражданите и страната България", заяви посланикът на САЩ Херо Мустафа.

По думите ѝ всеки българин, който е имал достъп до него, е запазил прекрасни впечатления. Посланик Мустафа благодари на Столичната община и главния архитект на София Здравко Здравков за избора на улицата, защото тя е символ на модернизация, иновация и на ниша за растеж - нещо, което е символ на всички демокрации.

В края на церемонията синът на Джеймс Пардю - Пол, получи табела на улицата с името на баща му.