Столичният общински съвет гласува улица в район "Витоша" да бъде кръстена на името на бележития режисьор Въло Радев. Това съобщиха от пресцентъра на СОС.

През 2023-а година се навършват 100 години от рождението на българския кинорежисьор, оператор и сценарист, който е създал едни от класиките на българското кино - "Крадецът на праскови"(1964г.), "Осъдени души" (1975г.), "Адаптация" (1981г.) и др.

Улица в район "Студентски" ще носи името на българската актриса Ванча Дойчева. Едва на 9-годишна възраст, Дойчева стъпва на сцената на Народния театър "Иван Вазов, а в последствие изиграва над 250 роли в театъра, киното, телевизионния и радиотеатьра. По известните й роли в театъра са: Рада Госпожина в "Под игото", Казаларската царица в едноименната пиеса по Вазов, Грушенка в "Братя Карамазови" по Достоевски, Дездемона в "Отело" и Регана в "Крал Лир" на Шекспир, Лизистрата в едноименната комедия на Аристофан, Елена в "Деца на слънцето" на Горки, Адела в "Домът на Бернарда Алба" на Лорка, Инес в "Почивка в Арко Ирис" на Димитър Димов, Мег в "Бившата мис на малкия град" от Мартин Макдона, Савина в "Елегия" на Павловски, Еленка в "Почивен ден" на Камен Донев.

Общинските съветници решиха да именуват още една улица в район "Студентски", този път на името на проф. д-р Веселин Борисов. Изтъкнат учен и изследовател, той създава, въвежда и преподава за първи път у нас учебните дисциплини "Здравен мениджмънт" и "Здравна политика", работи активно в съвременни области на научни изследвания като "Мениджмънт на организационната промяна" и "Мениджмънт на времето".

Според решение на съвета, безименна улица в район "Надежда" ще носи името на Стоян Омарчевски - бивш министър на народното просвещение в кабинета "Стамболийски"