Грипът "Канзас" вече върлува и в София. Първите случаи в столицата вече са факт. Това съобщи за bTV проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести. 

Със симптоми на грип са приети в Инфекциозната болница в София две деца - на 7 и на 13 години. Състоянието на децата е стабилно.

Потвърдено е, става въпрос за типа H3 - ваксинален щам "Канзас", уточни професор Кантарджиев.

При първите регистрирани случаи в Бургас става въпрос за грип H1 - ваксинален щам "Бризбейн".

Тази година грипните щамове закъсняха, коментираха преди седмици експерти. Очакваше се грипната епидемия да е в пика си в средата на декември. Закъснение в разпространението на грипната зараза се наблюдава в цяла Европа. Вече са регистрирани и нови щамове - Бризбейн 2018, Канзас, Виктория и Пукет, за които нямаме имунитет, коментираха специалистите. 

Всяка година Световната здравна организация определя кои ще бъдат най-разпространените грипни вируси и въз основа на това се приготвя ваксина. Практиката се е наложила от факта, че когато в северното полукълбо е лято, в южното е зима и там се проявява грипът, което дава възможност да се определи кои ще бъдат щамовете през годината.

Ваксинацията е закъсняла в цяла Европа именно защото СЗО е забавила да определи кои щамове да бъдат включени във ваксината.

"Тази година посрещаме по-подготвени грипа", заяви още проф. д-р Тодор Кантарджиев, който отбеляза засиления интерес към ваксинацията срещу болестта и фактът, че са били осигурени безплатни ваксини за възрастните хора в България.