Повече от месец е закъснението на грипа у нас. Все още няма положителна проба, съобщи в ефира на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

През ноември той прогнозира, че в края на годината вече ще бъдат установени циркулиращи грипни вируси. 

Подобно е положението и в останалата част от Европа. Допреди месец на Стария континент имаше слаба циркулация на грипни вируси. Обикновено грипната вълна тръгва от западната част на континента и върви на изток. По думите му от декември грипът вече има широко разпространение в Португалия, Ирландия и Финландия.

Пикът на епидемията вероятно ще бъде през януари, прогнозира доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Очаква се да ни атакуват четири щама - двата сравнително нови от група А - H1N1/Бризбейн (2018) и H3N2/Канзас (2017), които не са циркулирали сред населението и следователно няма много имунитет срещу тях, както и по-познатите вируси от група В - Колорадо (2017) и Пукет (2013).

"Рано е да се каже какъв точно щам на грипа ще ни атакува", допълни Кунчев.

Той отчете почти двойно увеличение на хората у нас, които са се ваксинирали срещу грипа.

"Все още сме далеч от такива стойности, които могат да повлияят на епидемичното развитие. Има места, където противогрипните ваксини не са достигнали", отбеляза доц. д-р Ангел Кунчев:

"По наши груби изчисления търсенето е между 250 000 и 300 000 дози, по програмата за хората над 65 години. Ще направим всичко възможно за догодина да достигнем точно тези цифри, защото очевидно интерес към ваксината има. Тази година бяха осигурени средства за 120 000 дози".

Кунчев коментира и влиянието на замърсения въздух върху тялото. Съчетанието от ниски температури и висока влажност водят до това, че лигавицата на горните дихателни пътища е по-податлива. Това е стрес за нея. Нивото на заболеваемост от респираторни инфекции обикновено нараства.