Делото на омбудсмана Мая Манолова срещу "Топлофикация София" беше отложено за 18 февруари. Причината е, че погрешка съдът е призовал като ответна страна по производството "Топлофикация", вместо изпълнителния директор на дружеството, предаде БНР.

Делото е заради отказа на дружеството да предостави информация за таксите за т.нар. "юрисконсултски възнаграждения", които прибира от свои длъжници.

На влизане в Софийския градски административен съд, където се гледа делото, омбудсманът припомни, че още през есента на 2016 година е поискала от тогавашната управа на "Топлофикация" за това за какво дружествата разходва 15 милиона лева, събрани от длъжниците му, за така наречените "юрисконсултски възнаграждения".

Отговор и до момента няма, въпреки че новото ръководство пое ангажимент да предостави информацията, заяви Манолова:

"Представете си, след като омбудсманът не може да получи искана информация от "Топлофикация", какво се случва с гражданите. Отношението всъщност всички го знаят - високомерно, неуважително, пренебрежително, размотаване, бюрокрация".

Според Манолова само през 2015 година дружеството е събрало над 15 милиона лева от 21 000 потребители в столицата чрез започнати дела срещу тях. С тези производства компанията е поискала минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител. Дължими са ѝ 300 лева по исковото производство, посочват от пресцентъра на обществения посредник и това на фона на факта, изтъкват те, че заплатите на юристите на "Топлофикация" са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране.