70 процента от целия дървесен материал ще изчезне в рамките на проекта за ремонтни дейности на ул. "Граф Игнатиев". Такива данни цитира от работния план на проекта за преустройство на улицата еко защитникът Георг Тупарев по време на пресконференция на тема "Безогледното унищожаване на зеленото богатство на София", съобщи БТА.

По думите на Тупарев в проекта няма нищо ново, нищо модерно и никакви нови тенденции в градоустройството. В работния план било отбелязано още, че 50 процента от дърветата в района са мъртви или полумъртви, а строителни работи щели да улеснят процеса.

В работния план на проекта се казвало още, че заради промяна на климата трябва да се премахнат плачещите върби при градинката на храма "Св. Седмочисленици". Те щели да се подменят с над 100 вида дървета, което по думите на Тупарев не е правилно решение.

Борислав Сандов от ПП "Зелените" коментира, че има затруднение да се стигне до проекта за ремонт на ул. "Граф Игнатиев". По думите му това възпрепятства местното население да се включи в процеса на информация и взимане на решение.

Според участниците в пресконференцията ремонтната дейност в района на ул. "Граф Игнатиев" и унищожаването на дървета в процеса ще доведат до влошаване качеството на въздуха в района. Отбелязано беше още, че София е един от градовете с много голяма белодробна заболеваемост, което има пряка връзка с мръсния въздух и фините прахови частици.