Видео на момче, което поставя павета на тротоар в столичния квартал "Княжево", предизвика вълна от реакции в социалните мрежи и проверки на институции. Възможна е глоба до 15 хил. лева за работодателя, съобщиха от Главна инспекция по труда.

Видеото е заснето в неделя следобяд. Детето е на около 10 години и хората недоумяват как е допуснато то да работи на улицата с часове при жегата, която стига до 35 градуса на сянка.

"Инспекцията се самосезира веднага след излъчването на репортажа по бТВ, като още сутринта бяха изпратени на място два екипа. В рамките на вчерашния ден не беше установено лицето, както и очаквахме, предвид медийното отразяване, но проверките продължават", каза Ваня Джупанова, главен експерт към изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда".

"Разговорите ще продължават и през следващите дни за установяване на нарушенията и случая", добави тя.

"Работодателят носи цялата отговорност за лицата, които полагат труд на територията на даден обект. Санкциите могат да бъдат от 1500 лв. до 15 хил. лева. За всяка установено непълнолетно лице, което полага труд без разрешение на Инспекцията по труда, сезираме и прокуратурата за започване на наказателно производство", подчерта Джупанова пред bTV.

За седемте месеца на 2023 г. са подадени 20 сигнала към прокуратурата за подобни нарушения.

"Най-често случаите са от секторите хотелиерство, ресторантьорство, търговия. В повечето случаи установените условия на труд не отговарят на изискванията за наемане на непълнолетно лице. Работодателят задължително трябва да има разрешение от Инспекцията по труда. За да бъдат защитени правата на непълнолетните лице, те трябва да имат задължителен писмен договор, който работодателят предоставя, заедно с копие на уведомлението за неговата регистрация в НАП и длъжностна характеристика", каза още тя.