Столичният общински съвет (СОС), на последното си заседание на годината, не прие план-сметката за почистването на София за догодина.

В доклада на вносителите - заместник-кмета по екология Десислава Билева и заместник-кмета по финанси, здравеопазване и транспорт Дончо Барбалов, за 2023 г. се предвиждат 260,2 млн. лева за план-сметката, което е увеличение с 22,5 млн. лв. спрямо настоящата година.

След двучасов дебат "за" гласуваха 26 общински съветници, "против" - 20, петима се въздържаха, при необходими 31 гласа "за" за одобрението на доклада, предаде БТА.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изрази съжаление пред журналисти след гласуването, че атмосферата от парламента се пренесла и в залата на СОС. Предстоящите местни избори мотивират много политически сили да мислят за партийните си въпроси, а не за града, коментира тя.

"Днес СОС не подкрепи повече миене в града, не подкрепи изграждането на фотоволтаична инсталация в завода за отпадъци, с което да се намалят сметките на завода, и не подкрепи повече средства за районните кметове за поддържане на междублоковите пространства", заяви Фандъкова. Тя добави, че много често се е случвало политически сили да водят кампания срещу кмета чрез отпадъците.

"Трябва да успокоя хората - София има система за отпадъци, така че със средствата, които имахме през 2022 г., ще осигурим почистването на града за 2023 г.", каза столичният кмет.

Председателят на СОС Георги Георгиев определи днешното гласуване като "абсолютно безобразие" и изключително безотговорно решение на групите на "Демократична България", "БСП за България" и "Патриоти за София". Днес те отказаха догодина да измием 20 хил. декара повече улици в кварталите на София. Освен с предстоящите избори, по никакъв друг начин не мога да си обясня подобно поведение, каза председателят на съвета. Според него е абсурдно да има пари, но СОС да откаже да ги даде за почистване и оттам - за подобряване на качеството на въздуха в София. "Днес ни бламираха, не вярвах, че това ще се случи", каза още Георгиев.

Общинският съветник Борис Бонев каза пред журналисти, че това е едно добро решение, защото СОС не подкрепи 280 млн. лв. от парите на софиянци да бъдат изхарчени за "още от същото", а именно препълнени, преливащи кофи и фиктивно миене на улиците. Въпреки, че се дават стотици милиони за почистване, София не е по-чист град, заяви Бонев. "Най-сетне има справедливост, най-сетне финансите на гражданите бяха защитени поради факта, че се разпадна управляващото мнозинство в СОС. Тази вътрешнополитическа тяхна интрига доведе до едно добро решение за града", каза Бонев. Според него сегашното управляващо мнозинство не е доказало през годините, че е успяло да осъществява контрол на харченето на пари за почистването на града.

Иван Таков от БСП заяви пред журналисти, че левицата традиционно не подкрепя план-сметката за чистота, тъй като тя не е направена както трябва. Всяка година Столичната община събира многократно повече средства от такса битови отпадъци, отколкото разходва. От 2014 до 2021 г. са събрани 230 млн. лв. повече, отколкото са разходвани. Средствата за план-сметките през годините се увеличават, като за последните 11 г. увеличението е 100 %, а не виждаме градът да е станал по-чист, заяви Таков. Той припомни, че БСП направи две конкретни предложение по план-сметката - 15% намаляване на такса смет и увеличаване на кратностите на машинното миене на улиците от 24 на 30, които не бяха приети от СОС.