Най-новият обитател на столичния зоопарк - бърнестата мечка Шрея с удоволствие похапва домати и краставици, въпреки че като вид от Азия, мечката обича най-много тропически плодове, съобщи за БТА Добромир Бориславов, директор на Зологическата градина в София.

Женската бърнеста мечка пристигна у нас на 4 ноември от зоопарка в Сингапур, който е в "топ 3" на най-добрите зоологически градини в света. Гордеем се, защото в нашата зоологическа градина не беше пристигало животно от друг континент, подчерта Бориславов. Мечката ще стои под карантина един месец, а от пролетта, когато стане над 12-15 градуса, ще излезе на открито и посетителите на зоопарка ще могат да й се любуват.

Тригодишната Шрея се храни с различна храна от тази на мечките от студените георграфски зони. Тя е растителноядна и насекомоядна, в естесвената си среда се храни като изсмуква термити и мравки от мравуняците им. Когато й се подаде ананас например, тя го разкашква с нокти и след това го изсмуква като прахосмукачка. Като вид, отглеждан в Азия, мечката обича много тропически плодове - манго, ананас, кокосови орехи. Но обича и много зеленчуци. Осигурихме й всички плодове и зеленчуци от списъка, изпратен от Сингапур за хранителните й предпочитания, но тя прояви голям интерес и към наши типични зеленчуци като краставици и домати. Те бяха споменати като възможности за предлагане, но не в катерогията най-любими, посочи Бориславов.

Бърнестата мечка (Melursus ursinus) е в категория "Уязвим" в Световната червена книга. Само десет зоопарка в Европа отглеждат този застрашен вид мечки и Софийският зоопарк е един от тях. От почти три години посетителите на Зоологическата градина могат да видят бърнестата мечка Лиъм, която дойде при нас от зоопарка в германския град Лайпциг. Тя беше получена по линия на Европейската програма за застрашени видове, посочи Бориславов. След като от Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА) одобриха условията и начина, по който отглеждаме Лиъм, те прецениха, че ще се справим и с отглеждането на още една бърнеста мечка.

"Получихме добри референции, защото ние като зоологическа градина правим отчети как се грижим за животното и какво е неговото поведение в новата среда", посочи директорът на зоопарка. Той каза, че в резултат на тези отчети Европейската асоциация е взела решение в софийския зоопарк да се направи размножаваща двойка от този вид рядка и застрашена мечка.

Столичният зоопарк е деветият сред 480 в Европа, където ще има размножаваща се двойка от вида бърнеста мечка. Точно, защото всички осем мечки в европейските зоопаркове са близкородствени, от Европейската асоциация определиха да вземем животно от далечно разстояние, което да гарантира, че ще е с различно ДНК, за да може да се създаде "чисто" поколение. Това беше голямото предизвикателство пред нас - първо да създадем условията, второ да подготвим документалната страна на нещата и най-накрая да реализираме трансфера. Всичко това отне около две години и половина, посочи Бориславов. Директорът на зоопарка сподели, че Лиъм е много капризен и може да не одобри Шрея, а и при животните винаги има риск да не се харесат. "Очакваме обаче любов от пръв поглед", каза още Бориславов.