Арт инсталацията "Бронзовата къща", която беше издигната на мястото на бившия мавзолей в София, вече е ефектно осветена.

Бронзовата композиция на Пламен Деянофф, предизвикала противоречиви мнения още преди появяването й в София, беше подарена от австрийското правителство по повод българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Първоначално тя трябваше да бъде поставена в началото на година, но едва в края на юни се извиси на мястото на бившия мавзолей. Три месеца след това общината най-сетне успя да сложи и ефектно осветление.

"Бронзовата къща" ще остане в центъра на столицата до края на годината. Столична община предвижда след това мястото да приюти друга арт инициатива за съвременно изкуство, но каква, все още не е ясно. За целта ще се приемат проекти по програма "Навън" от 1 октомври до 15 ноември 2018 г. Следващата инсталация може да видим в периода март-декември 2019 г. Произведенията ще имат срок за експониране между 3 и 9 месеца, по преценка на Творческата комисия към Общината.