Транспортната комисия на Столичния общински съвет реши експериментално да промени маршрута на автобусна линия с номер 163 и тя да се движи от Националния исторически музей (НИМ) до местността Златни мостове.

Промяната ще бъде за месеците септември и октомври и ще влезе в сила от 6 септември. Линията ще се движи до планината Витоша през почивните и празничните дни на 30 минути. Първият курс за деня от НИМ ще е в 7.00 ч., а последният курс от Златните мостове ще тръгва в 18.05 ч. По този маршрут ще се движат три автобуса, като е осигурен и оперативен резерв от два автобуса при повече желаещи да посетят планината, предаде БТА.

Сега автобусна линия 163 има допълващи функции към автобусна линия 63, която се движи от бул. "Цар Борис III" до Златните мостове.

Според заместник-председателя на комисията Зафир Зарков, който водеше заседанието, по всички анализи автобусна линия 163 не е достатъчно натоварена затова е предприета промяната. Целта е да се намали движението на много автомобили в планината. С въвеждането й софиянци ще могат да оставят колите си на големия паркинг пред музея и да пътуват до Златните мостове с градския транспорт, каза още Зарков.

Според част от съветниците в комисията трябва да е въведат по-строги забрани за движение на леки автомобили в планината, а достъпът до Витоша да става само с градски транспорт. За да стане обаче това, трябва да се осигури редовен обществен транспорт до там, смятат от комисията.

В момента ограничаването на автомобилното движение в планината е от 11.00 до 14.00 ч., поясни Зарков.