За първи път от десетилетия насам арменците в София посрещат Рождество Христово в своя новопостроен храм в столицата. Църковната служба за Бъдни вечер ще се състои на 5 януари (четвъртък) от 17:00 часа в арменската църква "Света Богородица" на ул. "Лайош Кошут" 6. Това съобщиха от Църковното настоятелство на арменската общност в София.

Както повелява традицията на Арменската апостолическа църква, в навечерието на Рождество свещеникът освещава нарове, които след края на службата се раздават на вярващите. От векове нарът е символ на арменския народ и се свързва с живота, плодородието и щастието.

Бъдни вечер е един от най-големите религиозни празници, който се отбелязва в Армения и от арменците по света на 5 януари, а Коледа - на 6 януари. Арменската църква отбелязва в един и същи ден и Коледа, и Богоявление. Предпразничната литургия по повод Рождество Христово ще отслужи протойерей Кусан Хадавян.

Освен нова, арменската църква е и единственият храм на арменците в София. Той отвори врати през юни 2022 г. след повече от 30 години усилия на общността да събере средства и да реализира проекта за градежа.

Армения е първата страна, която приема християнството за своя официална религия по времето на Св. Григорий Просветител още през 301 г. Божието слово достига арменските земи от учениците на Христос - Св. Тадей и Св. Вартоломей, които разпространяват християнската религия през първи век от новата ера. Това е и причината арменската църква да се нарича Апостолическа православна църква.