Във връзка с подготовката и провеждането на военния парад по повод честването на Деня на храбростта и празника на Българската армия, от 3 до 6 май 2023 г. вертолети и самолети от състава на Военновъздушните и Военноморските сили на България ще изпълнят полети с прелитане на малка височина над град София, площад "Княз Александър I". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

На 3 май от 10:30 ч. до 11:30 ч. група вертолети ще прелетят над столицата и летище София. На 4 май от 8:30 ч. до 9:10 ч. (резервни часове от 15:30 ч. до 16:10 ч.) участниците във военния парад от ВВС и ВМС ще изпълнят тренировъчни полети с прелитане над град София. На 5 май от 10:00 ч. до 11:00 ч. (резервни часове от 15.30 ч. до 16.10 ч.) над София ще бъдат изпълнени полети от участниците в генералната репетиция за военния парад.

На 6 май участниците във въздушния компонент на военния парад ще прелетят над София от 10:20 ч. до 11:20 ч.

За първи път от три години насам в София ще има военен парад за Деня на армията.

На 3 май т. г. самолети и вертолети ще бъдат предислоцирани от авиобазите в Крумово и Безмер до Враждебна заради парада.

Тази година празничните прояви за Гергьовден ще започнат с музикален парад на военните духови оркестри, който ще се състои на 3 май от 18:00 ч. в градината пред Националния дворец на културата в София. Ще участват общо 174 музиканти от Гвардейския представителен духов оркестър и други военни оркестри. В концертната програма ще се включат и танцьори от Северняшки ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев"- Плевен. Военните оркестри ще представят индивидуални шоу програми.

По традиция в навечерието на празника на Българската армия, на 5 май от 18:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата ще се състои тържествен концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили и военните духови оркестри. Входът е свободен.