Нови 14 нови нископодови трамваи по линии № 4, 5 и 18 тръгват в София от вторник.

"За мен е много голямо удоволствие да присъствам на пускането на първите 14 от общо 29 трамвайни мотриси", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето им на трамвайното ухо "Братя Бъкстон".

Сред присъстващите бяха Атанас Пеканов, служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства и Росица Карамфилова, служебен министър на околната среда и водите, както и Агнес Монфре, ръководител на отдел "България, Хърватия и Словения" в Генерална дирекция "Регионална и градска политика" на Европейската комисия (ЕК), представители на Столичната община и Столичния общински съвет.

"Тези 29, с доставените преди това, стават общо 67 нови трамваи. Това е повече от половината трамвайни мотриси на територията на нашия град", уточни кметът.

По думите й това е част от най-мащабната модернизация на наземния транспорт и заедно със строителството на метрото е истинска промяна на градския транспорт - една от най-важните мерки за подобряване на качеството на въздуха.

Фандъкова посочи още, че над 120 електобуси се движат по линиите на града, 100% от тролеите в София са подновени с нови, както и около 90 процента от автобусите. Според нея това е реалното действие в името на гражданите на София.

Фандъкова благодари на ЕК за възможностите и подкрепата за реализацията на тези проекти. Метрото и столичният градски транспорт обслужват ежедневно хиляди софиянци, които имат право на по-добро качество на градския транспорт, подчерта кметът Фандъкова. Тя съобщи, че през това лято предстои да бъдат доставени и останалите трамваи, като до есента всички 29 трамвая се очаква да бъдат пуснати в експлоатация.

Доставката на 29 нови нископодови, съчленени трамваи е изцяло финансирана по проект "Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столичната община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за релсов транспорт - трамвайни мотриси" от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", осъществяван с подкрепата на Кохезионния фонд на Европейския съюз. Предвижда се новите превозни средства, които са на стойност 100 млн. лв., да постигнат подобряване на качеството на атмосферния въздух, достъпността и комфорта на пътниците, както и намаляване на разходите за експлоатация на подвижния състав. До момента са доставени 14 мотриси, най-късно до края на годината се очаква да пристигнат и останалите 15 превозни средства.

Новите трамвайни мотриси са климатизирани, с платформа за детски колички и трудноподвижни хора, ще разполагат със стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Трамваите са снабдени с високоефективна електрическа отоплителна система и две отделни климатични системи - за охлаждане на пътническия салон и на кабината на водача.