Проверката все още не е приключила, но данните, които имаме от вчерашния ден показват, че има нарушение в издаването на строителното разрешително.

Районният архитект е пропуснал да уведоми "Топлофикация София" при издаването на  разрешителното за строеж, а под градинката минава топлопровод, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова по bTV.

"Топлофикация подаде искане за отмяна на разрешението за строеж  и според главния архитект Здравко Здравков строителното разрешително трябва да бъде отменено. Оттам нататък трябва да се търси трайно решение по отношение на собствеността на тези терени”, допълни кметът.

Плановете на мястото на детска площадка да се появи нова сграда предизвикаха поредица от протести. Това доведе до оставката на районния кмет на „Младост” Цвета Авджиева, след като ГЕРБ свали политическото си доверие от нея.

Според Фандъкова много неща зависили от районните кметове. "Те работят много. Много неща се направиха през последните години в ж.к. "Младост", това се вижда и инвестиционният интерес там е повишен. В същото време обаче доверието всеки ден трябва да се защитава", каза кметът.

Тя благодари на жителите на квартала за разговорите, които е имала с тях, но изрично подчерта, че всеки случай със застрояване е различен. Днес тя ще има среща и с граждани от "Младост 4" по аналогичен случай.

По думите й проблемът със застрояването не решава проблема със собствеността. Всеки случай трябва да се разглежда индивидуално, за да не се допуска застрояване. 

"Решенията в такива ситуации са две - или да се намери подходящ терен, който да се даде на собственика като обезщетение, или да се започне процедура по отчуждаване, но всичко това става със средства на общината”, посочи кметът.

Около 200 млн. лв. са инвестирани в инфраструктура през последните години и ако се плаща за очуждени имоти, това означавало София да се лиши от тези пари, допълни тя.