Традиционният книжен панаир е разположен на над 1000 кв. м. във фоайето на НДК и представя близо 100 български книгоиздатели и книготърговци.

В дните до 29 май всички почитатели на писаното слово могат да закупят книги с отстъпка от най-различни издателства - от 10 до 50%, а понякога намалението на цената достига и 70%.

Повечето посетители на панаира на книгата посочиха, че хората от обкръжението им обичат да четат книги, макар и да има такива, за които книгите си остават табу, коментира пред БГНЕС младата читателка Виктория. Според нея младите предпочитат да четат ужаси, криминалета, романтични романи.

Друга посетителките на панаира - Веселина, която е и филолог, разказа, че и тя, и колегите й в момента четат повече специализираната литература, която им е необходима за изпитите.

На панаира имаше и такива, които пазаруват книги не само за себе си, но и за свои приятели.

Според друг посетител - Галя, българите обичат да четат. Тя е приятно изненадана, че толкова много хора са дошли в НДК.

Светлана Ангелова разказа, че още преди панаира си набелязва кои щандове на издателства иска да посети и кои книги търси. Интересното е, че тя купува много книги, които след това подарява на четящите си приятели.

Деян и Недялко разказаха, че също обичат да четат книги, но го правят всъщност рядко и с книги, които внимателно са подбрали. Деян сподели, че чете книга по игра, а Недялко обича да чете художествена литература.
Според тях най-интересни са книгите, които са жанр фантастика и фентъзи, както и книгите по исторически събития.

Според Владислав Христов, който е и автор на романите "Фи", "Енсо" и "Германии", хората не само четат, но имат и добре оформен вкус и бързо се ориентират към кое издателство и кой тип литература да посегнат. Според него колкото и да нямат финанси, винаги се намират пари за книги.

"За любимите си писатели хората не пестят пари", посочи той.

Според него процентът на четящите у нас непрекъснато нараства. Това е отговор на заобикалящата ни действителност, която пък е антипод на духовното.