"Приятели, помогнете да спасим дома на Димитър Талев", призова във фейсбук внукът на класика Климент Братиславаов Талев.

Причината за потопа е следствие на започнало преди две седмици  газифициране на улицата им и така "животът им се превръща в ад".

“Проблемът е, че преди седмици от Овергаз дойдоха и започнаха да копаят и да газифицират и вследствие на това се получи дрениране на пътя и започна да се пълни дворът и мазето на къщата ми. Това е домът на Димитър Талев, който можем да кажем, че е паметник на културата. Тук се съхраняват и архивите. Навремето баща ми Владислав Талев беше казал, че това е островът на свободата, но сега той е под вода”, разказа Климент Талев пред БНТ.

Климент предупреждава работниците от фирмата. Казва им, че начинът, по който се извършват работните дейности, ще доведат до проблеми за жителите на Бистрица. Те обещават, че ако има аварии те ще ги предотвратят. Когато идват на място обаче повдигат рамене.

Кметът не крие, че отново нещата се случват типично по български. В случая асфалтът се полага върху вода.

Проблемът е, че не са приложени регулационни планове на време, няма дъждовна канализация. Всъщност в Бистрица няма такава. И когато започва процесите по газификация изкопите се пълнят с вода.

А контролният орган, ако има такъв – мълчи. Има ли такъв, всъщност? Работниците вдигат рамене. А ръкописите на големия български писател остават тук, където заради газификацията може да се наложи собственоръчно написаните текстове на Талев да избледнеят върху белия лист.

От фирмата, реализираща проекта по газификация, заявяват, че наводнението  на двора на къщата не е възникнало в  резултат полагането на тръбите за газ.
Проблемът се дължи на високи подпочвени води и липсата на канализационна мрежа, което е било констатирано от местната управа още преди да започване газификацията на района. Това потвърждава и кметът на село Бистрица Николай Гюров.

"След подаването на сигнала наш екип на два пъти е отводнявал канавката. Проведени са разговори с местната управа. Решението е  изграждане на канализационна мрежа в района“, обясняват още от фирмата.

Друг е въпросът, че все пак се вижда, че асфалтът се поставя върху вода, което и кметът потвърждава.