Това каза д-р Силвия Каменова, инспектор от Областната дирекция по безопасност на храните, по време на проверката в 17-то ОДЗ „Мечо пух” в столичния квартал „Младост”, предаде  Агенция „Фокус”.

Тя обясни, че проверките са започнали на 7 септември, в понеделник, и ще се извършват до 25 октомври, като при необходимост този срок ще бъде удължен. За момента се проверяват само детските градини и ясли, тъй като училищата все още не са отворили.

На база на извършените до момента проверки са направени 15 предписания, като най-честите нарушения са свързани с остаряла база и документални нарушения. Д-р Каменова заяви, че като цяло служителите в детските градини се стремят да спазват изискванията, но извършването на ремонти и освежаване е проблем за повечето заведения, особено за общинските. Тя посочи, също, че тенденцията в последните години е към намаляване на драстичните нарушения.

За 2013 година са извършени 535 проверки и са съставени 43 предписания. Тогава е имало и случаи на бракувани храни с изтекъл срок, което е едно от най-сериозните нарушения.

През 2015 са направени 250 проверки и са написани над 30 предписания. Тогава се е наложило и спирането на някои от заведенията, които след като са изчистили нарушенията си, отново са отворили врати.

От обедното меню на детска градина „Мечо пух” в кв. „Младост”, което днес включва спанак с ориз, таратор и пъпеш, бяха взети проби. Предстои проверка и на частна кухня в жилищния квартал.