Делото се прекратява поради давност, тъй като прокуратурата е закъсняла с един ден, съобщават "Медиапул" и "Преса".

Разследването и делото се точи седем години. Петър Драшков бе подсъдим за най-скандалната измама със софийски имоти, добила популярност като аферата "Златното пате".

В края на 2007 г. братът на тогавашния заместник-директор на ДАНС купува в столичен квартал „Стрелбище” 14 декара общински терен за 973 000 лв.  чрез фирмата си "СИДА С". Залага ги за 10 млн. После ги продава на фирма "Симеон 2", собственост на знаковия тогава депутат от ГЕРБ Емил Димитров и настоящ активист от БАСТА.

Общината обаче е планирала на терена да се строи детска градина. Тогавашният кмет Бойко Борисов сезира прокуратурата, че сделката е извършена с фалшифициран негов подпис и платените за имота 973 000 лв. никога не са влизали в общинската каса.

Разплитането на оферата "Златно пате" претърпя множество обрати - разследващият екип се смени няколко пъти. И цели шест години прокуратурата така и не внесе обвинителен акт в съда, въпреки че обвиняеми по делото бяха трима души – Петър Драшков, Ивелина Янакиева и Даниела Малинова.

Междувременно през 2011 г. нотариусът, изповядал сделката - Емануил Каракашев, бе осъден заради изготвяне на неверен нотариален акт.

През есента на 2013 г. защитата на Драшков се възползва от промените в НПК, с които обвиняемият може сам да поиска делото му да бъде внесено в съда, ако са минали повече от две години от привличането му като обвиняем.
 
В началото на 2014 г. делото все пак бе внесено в Софийския районен съд (СРС). На 21 март м. г. съдия Петя Данаилова от СРС го върна на прокуратурата заради противоречие между обвинението и изложените факти в обстоятелствената част на обвинителния акт.

От държавното обвинение протестираха връщането пред Софийския градски съд, но процедурата се проточи заради невъзможност да бъдат открити двама от обвиняемите, за да получат препис от разпореждането за връщане на делото.

В крайна сметка делото пак стигна до Софийската районна прокуратурата на 26 юни 2014 г. Според НПК след това връщане на делото държавното обвинение има само един месец, за да го внесе отново в съда.

В края на юли 2014 година делото все пак е внесено и насрочено за гледане през октомври, но и досега не му бе даден ход заради отсъствие или неуредени отношения между подсъдими и защитници.

В сряда се оказа, че делото трябва да бъде прекратено, защото прокуратурата е прекрачила с един ден едномесечния срок за ново внасяне в съда още през юли. Тя е трябвала да внесе делото до 28 юли, но е направила това на 29 юли.

На вчерашното заседание наблюдаващият прокурор Иван Петров се оправда, че папките с материалите по делото не били при него, а били забавени от деловодителите. Въпреки това съдът прекрати процеса срещу Драшков и го направи свидетел по казуса.

Подсъдими в процеса остават Ивалина Трифонова, за която се твърди, че е измамила Драшков, представяйки се за служител на общината и Даниела Малинова.

Адвокатите на другите две подсъдими настояваха процесът да бъде върнат отново на прокуратурата заради процесуални нарушения, но съдът отхвърли искането и даде ход на делото.

Драшков бе първият свидетел, който трябваше да даде показания по случая, но той се отказа да отговаря на каквито и да е въпроси.