Международен фестивал на живите статуи бе открит тази вечер в Русе. Началото бе поставено в централната градина на площад "Свобода".

Новото представление "Виковете на Париж" на театър "Маска" от Букурещ е в две части. Втората ще се състои утре вечер в центъра на града. На 16 места в централната градина актьорите от театър "Маска" представят под формата на живи статуи 16 миниспектакъла, свързани със "забравените занаяти на Париж".

Пред очите на русенци и гостите на града оживява атмосферата на парижкия квартал "Монмартър" от края на 18 век. Актьорите представят продавачки на кибрити, на бродерии, на метли, на яйца, на сладкиши, на риба, както и продавачи на лекарство за всичко, на панделки, на кутии, на тигани, на отрова за плъхове.

Артистите са се превъплътили и в ролите на "Жената, която пали фенерите", "Певицата", "Перачката", "Модистката" и "Шивачката на юргани".

Снимки: БТА

Снимки: БТА

Снимки: БТА

Снимки: БТА

Снимки: БТА

Програмата включва и улични спектакли на германското дуо "StreetBike Theatre", създадено от Флориан Фохман и русенката Вилия Моновска. Едно от тях е огненото шоу "Магията на огъня", което ще бъде представено по-късно тази вечер.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, на община Русе и на общинската фондация "Русе - град на свободния дух".