Една от базите за медицински хеликоптери да е в Русе. За това настоява ръководството на една от университетските болници в дунавския град. Мотивът - Русе е стратегически център и има нужда от въздушни линейки за спасяването и транспортирането на пациенти.

"С изненада разбрахме, че Русе не е планиран като оперативна база. Оперативна база е мястото, където домуват хеликоптерите с екипи от парамедици, лекари, пилоти, диспечерски пункт и т.н. Отделно от това, хеликоптерните площадки е най-разумно да са близо до лечебните заведения. Русе като най-големия дунавски град, като стратегически център, е нужно да има такава база и ако разсъждаваме от гледна точка на националната сигурност", заяви по БНТ Алис Муртезова, административен директор на УМБАЛ - Русе.

Сред аргументите на русенските медици е и, че градът разполага с две университетски болници, които могат да окажат всякакъв вид помощ.

"Русе е печално известен и в статистиката на пътно-транспортните произшествия, мисля че сме на челно място в страната. Трафикът нарасна, може би, около 10 пъти последните години. Всичко това говори достатъчно ясно, че Русе е мястото, където такъм център задължително трябва да има. И не мога да разбера логиката на министерствата, които планират това нещо защо не е предвиден", допълни Цветан Райчинов, председател на районната колегия на Български лекарски съюз.

Миналия месец здравният министър Асен Меджидие съобщи, че двата медицински хеликоптера, които ще бъдат взети на лизинг, ще бъдат в оперативни бази в Долна Митрополия и на летище "Враждебна". Те ще стоят там в готовност и при нужда ще оказват спешна медицинска помощ.