Тежкотоварните камиони, които пътуват по маршрут към границата с Румъния през Русе, ще бъдат спирани за изчакване в централната част на страната, съобщи БНР.

Целта е да се предотврати образуването на задръствания в района на граничния пункт "Дунав мост", обяви зам.-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов.

Трима заместник-министри - на транспорта, на вътрешните работи и на регионалното развитие пристигнаха в Русе, за да се опитат да решат проблема със задръстването от камиони в района на границата с Румъния.

Бързото решение на ситуацията даде Венцислав Катинов от вътрешното министерство - спиране на камионите във вътрешността на страната.

"От два дни това го правим за Търново и Стара Загора. Там в тоя участък на подходящи места ги спираме на пътното платно. Сега ще увеличим т.нар. периметър на спиране, ще тръгнем към Ловеч, Плевен, Шумен, ще слезем и надолу, освен Стара Загора и до Хасково ще стигнем".

Големият проблем обаче остава липсата на координация между румънските и българските служби. С въпроса обеща да се заеме зам.-министърът на регионалното развитие Николай Шушков.

"Ние трябва да продължим с дипломатическите усилия с отсрещната страна, тъй като има определени периоди от денонощието, в които Румъния не према наши превозни средства, които преминават през Дунав мост, особена на изход България и това създава теза прословути тапи. А това е въпрос на дипломатически усилия и може би ще бъдем разбрани".

На срещата със заместник-министрите стана ясно, че ще бъдат изградени два буферни паркинга в района, но това ще се случи най-рано след половин година.