Двата екипа, които ще представят Русе нския университет на състезанието за енергийно ефективни автомобили Shell eco-marathon, са на финалната права преди заминаването за Лондон. На среща с ректорското ръководство ръководителите на клубовете Автомобилист и HydRU споделиха с какви очаквания тръгват за британската столица.

"Електромобилът, с който университетът ще се състезава в категорията "Прототипи", е задвижван с електрическа батерия и е олекотен с 40% спрямо миналата година. Купето е по-ергономично, ново е окачването, контролерите, отделни детайли по автомобила също са обновени", каза ръководителят на отбора доц. Симеон Илиев.

Новият HydRU, който ще представи Русенския университет в категорията "Градски тип", е с изцяло нова концепция. "Благодарение на олекотеното шаси теглото му е паднало под 100 килограма", разказа ръководителят на екипа доц. Иван Белоев.

Нови са електронните компоненти, контролери, мотори, а водородната клетка е с нови кондензатори. Прототипът, който изработиха студентите и с който спечелиха купата за най-добър дизайн на Shell Eco-Marathon Challenge Event - Turkey 2017, ще остане електромобил , стана ясно по време на срещата с ръководството на университета.

Ректорът чл.-кор. проф. Христо Белоев пожела успех на отборите и отбеляза, че участието на двата екипа в състезанието изисква не само смелост, а и възможности за изпълнение на поставените задачи. Освен това включването на представители на различни факултети, дава възможност за усвояване на умения, които е невъзможно да бъдат придобити само в учебните зали.

Той благодари и за подкрепата на фондация " Русе -град на свободния дух" в годините, когато са подпомагали инициативите на студентските екипи. Общо 175 отбора от 24 страни от Европа ще демонстрират своите инженерни и дизайнерски умения от 5 до 8 юли в олимпийския парк "Куин Елизабет" в Лондон. За трета година участниците в състезанието ще покажат в британската столица кой може да измине най-много километри с най-малко количество енергия. Пет български отбора ще покажат своите разработки на Shell Eco-marathon 2018, като два от тях са на Русенския университет.