Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе Цонка Христова ще сезира прокуратурата заради неприятните миризми в града, съобщи тя на пресконференция.

"Подаваме сигнал до прокуратурата, за да се разследва защо тези миризми се изпускат само през нощта. Явно се извършва нерегламентирано изпускане на миризми. Ще насочим разследващите към предприятия с подобни миризми, за да направят проверки", заяви Христова.

Тя съобщи, че през миналия месец в екоинспекцията са получени над 600 сигнала за неприятни миризми. От началото на октомври до вчера техният брой е бил 37. "Само днес сигналите са над 60. Тази сутрин в целия град имаше миризми", каза Христова. По думите ѝ най-често оплакванията са за миризми на леярна, на химия, на масла.

"На "Линамар" - завод за производство на алуминиеви изделия за автомобилната индустрия, сме съставили днес акт, защото мирише на производството им извън площадката. Санкцията може да бъде от 10 000 до 500 000 лева, като това зависи от въздействието върху околната среда", каза Христова.

Тя обясни, че в продължение на две седмици експерти от екоинспекцията са извършвали проверки. "Имахме две срещи с представители на завода. Изпратихме им и предписания. Когато отидем в завода, пречиствателните съоръжения работят, аспирацията също. Искаме от тях ограничение в дейността им за седем дни - т.е. машините, които отделят най-много миризми, да работят само през светлата част на денонощието", каза Христова.

Тя заяви, че е изпратила писма до всички предприятия, причинители на миризми.

"Изискали сме от Изпълнителната агенция по околната среда да направи допълнително замерване на качеството на въздуха в кв. "Възраждане", тъй като оттам са най-многобройните сигнали. Установява се наличие на бензен, ксилен, толуен, но те не превишават нормите. Не можем да кажем, че има замърсяване, но хората усещат миризмите. Въпросът е, че ние не можем да се борим с нашите инструменти с тези миризми. Няма законодателство за миризмите", заяви Христова.