Община Русе сезира "Инспекцията по труда" и Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ за осъществяване контрол на промишлените предприятия. Причината е зачестилите сигнали за неприятни миризми в различни части на града и съмнения за неконтролирано изпускане на емисии от производствени компании, съобщиха от кметството.

"Като държавни институции, които осъществяват контрол върху здравословните и безопасни условия на труд, Община Русе изисква от Инспекцията по труда и РЗИ да бъдат извършени проверки в предприятията относно наличие на нарушения на законоустановените норми, излагащи на риск здравето на населението на град Русе", заявяват от местната управа.

От там припомнят, че в края на миналата седмица заради сигналите за неприятни миризми е сезирана Регионалната инспекция по околната среда и водите. От местната управа са предоставили на екоинспекцията видеозаписи от камерите, монтирани в индустриалната зона. Извършен е и анализ на часовия диапазон на сигналите, подадени от граждани в общината през последните дни.

От кметството информират, че ще изпратят сигнал и до прокуратурата, МВР и ДАНС за извършване на специализирани проверки.