Рекорден брой заразени с COVID-19 в Русе от началото на пандемията. 192 са новите случаи, а болниците са препълнени, предава БНТ. Заради коронавируса второ училище в областта затвори врати от днес. В принудителна ваканция до понеделник са децата от начално училище "Петко Рачев Славейков".

В Белодробната болница в Русе на ден се преглеждат 160 пациенти с COVID симптоми. Половината се оказват положителни. Освен управителят на здравното заведение, с коронавирус са заразени и доктори, и медицински сестри. На работа са останали 14 лекари. Надяват се да издържат до края. В Университетската болница "Медика" в COVID отделението са настанени 62-ма пациенти. Много от тях са от Шумен, Разград и Търговище. След разрешение на Здравна инспекция ще бъдат разкрити 15 допълнителни легла.

"Натоварено е Спешното отделение. Почти 50% от преминалите през него са с положителен тест за коронавирус, говорим за бързите антигенни тестове. Голяма част от персонала също е инфектиран. Въпреки предпазните средства, които носим, това е неизбежно", каза д-р Ивелин Йоцов, управител на Университетска болница "Медика".

Заради разрастващата се пандемия след русенската математическа гимназия и началното училище "П.Р. Славейков" в Бяла затвори врати.

"Директорката има положителен тест, преди няколко дни и класната ръководителка на първи клас също беше положителна. Така решихме, че е най-добре, за да се успокоят и родители, и обстановката, а всичко това да е и в интерес на децата", каза Димитър Славов, кмет на община Бяла.

Сред учениците няма заразени. В целия град обаче разпространението на коронавирусната инфекция се увеличава - в предприятия, банки и в общинската администрация.

"В общината вече 3/4 от персонала е или в отпуск, или в дистанционна форма, работят от вкъщи, най-много са по един в стая", каза още кметът Славов.

В общинската болница в Бяла в момента се лекуват 98 пациенти, 18 са с коронавирус. Здравното заведение може да разкрие допълнителни осем легла, но те ще бъдат в двата нови фургона, които са поставени пред болницата.