Протест срещу замърсяването на въздуха се организира тази сутрин пред Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе.

"Тук съм като гражданин, като майка и като човек, който иска нещата да се променят. Ако знаех как, щях да го направя. Не знам как, но смятам, че има органи и институции, които трябва да знаят как, и изисквам лично да си свършат работата", каза Андреана Николова - един от участниците в протеста.

Христо Бонев обясни, че с протеста за въздуха в Русе се поставя началото и на антиправителствения протест под наслов "Пето Велико народно въстание", насрочен за днес в София.

"Искаме РИОСВ да си свършат работата. Ще им дадем малко време, а ако не ни чуят, ще направим акции пред фирми, които смятаме, че замърсяват околната среда. Ако трябва, ще дойдем пак тук след седмица с конкретни искания за оставка", обясни Бонев.

По думите му всеки ден има замърсяване на въздуха.

"Хората, живеещи в различните квартали, говорят за различен тип миризми, което означава, че източниците са много, "чадърите" са много", каза Бонев.

Протестиращите искат да има денонощен мониторинг на предприятията в Русе, видеонаблюдение, да бъде изградена система от датчици и да има достъп до информация за всички.

Иван Белчев заяви, че са нужни решителни стъпки от екоминистерството, за да се подобри качеството на въздуха в Русе. По думите му, нужно е да се увеличи и броят на служителите в РИОСВ в града.

Снимка: БТА

Протестиращите, част от които носеха противогази, издигнаха транспаранти с надписи "РИОСВ, не ви ли е срам?", "Докога ще ни тровите?".

Участниците в недоволството заявиха, че в късния следобед отново ще се съберат пред сградата на екоинспекцията.

Снимка: БТА