Новоизбраните кмет на Русе, общински съветници и кметове на кметства положиха днес клетва и официално встъпиха в длъжност, предаде БТА.

Тържествената церемония се състоя в Доходното здание в крайдунавския град, а група граждани, които са част от протестиращите за чист въздух в Русе, издигнаха транспаранти с надписи "Въздух за Русе", "Докога ще тровите децата ни?" и "Няма време за празни обещания!"

Заседанието бе свикано от областния управител Данаил Ковачев.

"Успешното ръководство не се измерва само с обещания и снимки, а с реални действия, с прозорливо мислене, находчивост и истинско желание да направиш града харесван и предпочитан за живеене", каза Ковачев.

Избраният за втори мандат кмет на Русе Пенчо Милков заяви, че проблемите са много. По думите му ролята на кмета е да протегне ръка, да направи възможно хората да бъдат единни, а не да ги разделя.

"Имаме изключително важни задачи, които трябва бързо да решим. Трябва да подобрим средата ни на живот. Предстои ни труден мандат", заяви Милков и посочи няколко основни приоритета, по които ще работи.

"В обществото не трябва да се създава чувство за безнаказаност. Въпросът за въздуха, който доведе днес тук десетки хора, също е основен приоритет. Има стъпки, които направихме в тази посока, но и множество проблеми, които трябва да решим. Трябва да се борим с тези неприятни миризми, но трябва да мислим и за работещите в предприятията", каза Милков.

Той заяви, че ще разчита на всички русенци да дадат предложения, които да бъдат осъществени.

"Общинският съвет е пъстър - съставен е от 11 политически формации, и се обръщам към всички общински съветници, тъй като съм готов да работим заедно. От моя страна имате протегната ръка. Протегната ръка означава първо признание на много пропуски в моята работа в предишния мандат, защото не съм безпогрешен човек. Второто измерение на протегната ми ръка е да застанете до мен с идеите си и да покажете верните стъпки", каза Милков.

Снимка: БТА

Русенският митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия отслужиха молебен за здраве и благоденствие.

Първото заседание на Общинския съвет на Русе се води от най-възрастния общински съветник - Богомил Тодоров, до избиране на председател.

За поста бяха номинирани петима общински съветници. От тях до втори тур достигнаха акад. Христо Белоев от местна коалиция "БСП за България" и Елеонора Николова от СДС.

След нов таен избор за председател на Общинския съвет в Русе бе избран акад. Христо Белоев, който е и ректор на Русенския университет.

Снимка: БТА

"Надявам се, че толкова различни политически сили в Общинския съвет ще могат да намерят общия път към себе си в името на Русе и на русенци. Надявам се, че заедно ще положим нужните усилия", каза акад. Христо Белоев, който бе председател на Общинския съвет в Русе и в периода 2015-2019 година.

Снимка: БТА