Расте броят на огнищата с африканска чума по дивите свине в област Русе. Това съобщи д-р Николай Ненов от Областната дирекция по безопасност на храните в Русе на заседание на областната епизоотична комисия.

Регистрирани са нови три огнища - край селата Просена, Мечка и Писанец. Така зоните, в които са открити заразени диви свине, са осем.

Ненов обясни, че през седмицата двама експерти от Германия са били на посещение в региона. Целта им е да изготвят експертиза за всички засегнати индустриални ферми в Северна България. Идеята на епизоотичното проучване е да се проследи по какъв начин е влязъл вируса в дадения свинекомплекс.

Ненов обясни, че това ще помогне на стопаните да се защитят по-добре при ново зареждане на фермите си със свине.

Той съобщи, че до момента в региона са умъртвени по хуманен начин 70 440 прасета. Предстои да бъдат евтаназирани още 4500 животни от индустриална ферма край село Караманово. Умъртвяването по хуманен начин там се извършва от вчера.

Ненов каза още, че ръководството на свинекомплекса в Голямо Враново, където също има огнище на болестта, е отправило запитване към Министерството на земеделието и храните, като целта е да се запазят част от животните във фермата.