Ниското ниво на река Дунав затруднява корабоплаването в българския участък, като плавателни съдове изчакват в района на Белене, съобщи директорът на дирекцията "Речен надзор-Русе" към агенцията "Морска администрация" Иван Жеков.

Той обясни, че край Белене минималната дълбочина на газене е 1,80 метра.

"По тази причина капитаните на кораби трябва или да изчакат по-добри навигационни условия, или да претоварват част от стоката, за да облекчат плавателните съдове, и така с по-малко газене да преминат", каза Жеков.

По думите му, край Белене, в район от петнайсетина километра - под и над прага, има струпване на 22 самоходни кораба и тласкача, както и около 50 секции. Някои от тях са на котва и изчакват по-добри навигационни условия.

"Има ограничение от два съда, с които може да се преминава критичния участък", обясни Жеков.

Той каза още, че по това време на годината товарите са насипни и тежки. По думите му, ниското ниво може да създаде проблем и за круизните кораби.

Жеков обясни, че към момента няма заседнали плавателни съдове в българския участък.

По данни на изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" нивото при Русе днес е 22 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за идните два дни е то да се покачи с два сантиметра.