Служители на офиса на НАП в Русе върнаха от Румъния джип BMW X5, отнет от т. нар. регистратори по искане на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това съобщи Николай Николаев от офиса на приходната агенция в града.

Той обясни, че "все повече се пропуква схемата за незаконни печалби на български фирми и граждани", които регистрират на свое име автомобили у нас, а след това с пълномощно предоставят използването им от чужденци в други държави. Щетите от т. нар. "регистратори" са значителни за общинските и държавни бюджети и застрахователните компании.

Така наскоро служителите от отдел "Държавни взeмания" в Русе към териториалната дирекция на НАП във Варна успешно се възползвали от съдействието на румънските гранични власти. След като го обявили за международно издирване, джипът е установен по това искане и иззет от румънските власти на пропускателен пункт Турну на границата с Унгария.Съвместният контактен център за полицейско и митническо сътрудничество в Гюргево своевременно уведомил българската страна за това, а приходните служители в Русе бързо оценили потенциала на ситуацията и заявили желание да придобият автомобила.

Така върнали в България луксозен автомобил, който с решение на българския съд е отнет в полза на държавата по искане на КПКОНПИ.

"Това става за първи път в практиката и дава ефективен алгоритъм за противодействие на "регистраторите". След обявяване от НАП за международно издирване, джипът е установен по това искане и иззет от румънските власти на пропускателен пункт на границата с Унгария", обясни Николаев.

Джипът BMW X5 вече е в България и за него е обявен търг с тайно наддаване при първоначална цена 6000 лева. Огледи са възможни от 12-и до 14-и септември т. г. в офиса на НАП в Русе. Очаква се търгът за джипа да се проведе на 20 септември.