Честните мощи на двама нови руски светци - св. Матрона Московска и св. Лука Войно-Ясенецки, ще бъдат тържествено посрещнати в Русе, съобщават от канцеларията на Русенската св. Митрополия.

Мощите ще бъдат посрещнати в Катедралния храм "Св. Троица" на 4 юли 2018 г. (сряда) в 13,00 часа от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и свещенослужители от Русенска епархия.

Светините ще останат в Катедралата до 8 юли 2018 г., когато след отслужването на Архиерейска св. литургия ще стане и тяхното тържественото изпращане.

От Русенската св. Митрополия приканват православните християни да вземат молитвено участие в богослуженията, за да се поклонят пред св. мощи и споделят духовната радост.

Св. Матрона Московска е прорицателка и светица на Руската православна църква. Според нейно житие, родена е през 1881 г. незряща в Себино, Епифански уезд. Още на 8-годишна възраст показва чудодейни лечебни и предсказателски способности. Според една от легендите, на среща със Сталин през есента на 1941 г. тя предсказала победата на СССР във войната с Германия.

"Руският народ ще спечели, победата ще бъде твоя. От водачите само ти не ще напуснеш Москва", казала пророчицата. На 2 май 1999 г. Матрона е канонизирана като светица от местно за Москва значение.

Архиепископ Кримски и Симферополски Лука, (Валентин Феликсович Войно-Ясенецки), е роден на 27 април 1877 година. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в Медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет. През 1923 г. приема монашеско пострижение и името Лука. Подобно на св. апостол Лука и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Особено интересна е книгата му "Дух, душа и тяло". Канонизиран през 2000 г. от Руската православна църква.