Най-новата придобивка на митницата в Русе е кучето Адел, обучено да търси наркотици, оръжия и боеприпаси, както и валута. Тя е подарък от британските митничари и в ефира на "Денят започва" направи демонстрация на уменията си.

Адел е от породата пойтнер, а за произхода й напомня британският флаг на нагръдника й, който е сложен наред с българския.

Тя е научена на пасивно индикиране - когато открие нещо забранено, не се хвърля с лай и дращене към тайника, а замръзва на място. Все едно казва: "Проблем!".

Снимка: БНТ

772 парфюма и 368 текстилни изделия на световни търговски марки без документи бяха задържани на митница Русе само за последните десет дни.

"Имаме над 270 установени нарушения на територията на пункта за миналата година. Физически проверки, анализ на риска, има съставени над 240 акта. Контрабандата на стоки, носещи защитени търговски марки, не е толкова безобидна", подчерта Десислав Митев - началник сектор Рентгенови системи - Митница Русе.

Според думите на Митев контрабандистите стават все по-изобретателни и по-технически обезпечени. Така например са заловени над 2 тона спирт с 98% съдържание на алкохол, скрит в кутии за сирене.

"Ако преди имахме по-често прикриваща стока, така наречената тапа, сега имаме прикриваща опаковка", подчерта директорът на сектор Рентгенови системи в митницата.

"Миналата година имаше известен спад в производството на хероин. Избягва се Балканският път, практиката показва, че се предпочитат морските пътища, поради по-малкото точки на контрол. Зачествяват случаите на опити за контрабанда на канабис, марихуана", каза още Десислав Митев.